Az ivóvízben lévő baktériumok mennyiségét a baktériumszámmal fejezzük ki. Ez a 22°C-on és 37°C-on külön-külön tenyésztett baktériumok teljes mennyiségét mutatja. A 22°C-on található baktériumok általában nem okoznak betegséget. A 37°C-on tenyészett baktériumszám idegen baktériumok jelenlétét mutatja, amelyek gyakran okoznak betegségeket. Ennek a számnak alacsonynak kell lennie. Az ivóvízben talált mikrobiológiai szaporulat a baktériumok mellett tartalmazhat egyebek még, vírusokat, algákat és gombákat is.
Megoldás
A baktériumok száma ultraibolya fénnyel besugárzással hatásosan korlátozható, mert a mikroorganizmusok nagyon érzékenyek az UV fényre. A 254 nanométeres (nm) hullámhosszú UV fény elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, algákat és a gombákat, megbontva a mikroorganizmusok DNS-ét. Az UV fénnyel történő fertőtlenítés csaknem valamennyi víztípusra alkalmazható.