Az arzén eltávolítása

Arzén eltávolítása automatikus arzénszűrőben, egy dán vízműben.

Az arzén a természetben előforduló elem, amely bizonyos geokémiai környezetben jelenik meg. Az arzén két formában található meg, az As(III) szervetlen formájában, illetve az As(V) szerves formájában, amelyek közül az As(III) a mérgezőbb, általában gyakrabban fordul elő és nehezebben is távolítható el a vízből.

A WHO értékelése szerint az arzén fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent, és úgy vélik, hogy egyebek mellett bőrrákot is okozhat.

A megnövekedett hatósági elvárások (a küszöbérték 50-ről 10 µg/l-re történő csökkentése a vízműből történő kilépéskor mérve) hatást gyakorolnak számos vízellátó rendszerre, amelyeknek speciális vízkezelést kell elvégezniük annak érdekében, hogy tartani tudják a minőségi követelményeket.

Lehetséges megoldások

Amennyiben az arzén az ivóvízre megállapított határértéket túllépi, egy ésszerű és olcsó megoldással lehet optimalizálni a vízkezelést. Az arzén kötődik a vashoz, ezért a eltávolítása is vas segítségével történik. Olyan helyeken, ahol a nyersvízben ehhez a folyamathoz nincs megfelelő mennyiségben jelen vas, a víz vastartalma növelhető vas-klorid, vagy vas-szulfát hozzáadásával és vas-oxid granulátum, mint szűrőanyag alkalmazásával.

Ez az arzénprobléma egy olcsó megoldása és a módszert akkor alkalmazzák, amikor a megengedett arzéntartalom kismértékű túllépése tapasztalható. Ehhez a külön vastartalomhoz azonban megfelelő szűrőkapacitásra van szükség.

Másik lehetőségként, az arzén csökkenthető abszorpciós szűréssel nyomásszűrőben, egy speciális vas-hidroxid alapú szűrőanyag felhasználásával. Akár vas-klorid, akár pedig vas-szulfát adagolásával, valamint a vas-oxid granulátum szűrőanyagként történő felhasználásával mindkét vízkezelési megoldás hozzásegít a sikerhez. Az EUROWATER vállalat mindkét megoldást ajánlja, a választás pedig az aktuális körülményektől függ.

Amennyiben szeretne többet megtudni az arzén eltávolításáról, referenciáinkról, a beépítés és üzemeltetés körülményeiről, valamint az árakról, kérjük forduljon a helyi képviseletünkhöz.

További részletek

 

Linkek