Textilipar

A textiliparban különböző minőségű folyamatvizekre van szükség. Ilyenek például kazánviz, párásításhoz használt viz, valamint a textíliák kezelése során használt öblítőviz.

A víz alkalmazása a nedves folyamatokban

Az öblítővizet a nedves kezelési folyamatokban például a következő munkaműveletekben alkalmazzák: előkezelés, festés, nyomtatás és az azt követő textil kezelések. Az előkezelés során azok a nem kívánt anyagok, amelyek a korábbi gyártási folyamatok során lettek hozzáadva a textíliákhoz, kimosásra kerülnek. A textíliák festése és nyomtatása során lágyított vizet kell használni a legjobb eredmény elérése érdekében. A festés és nyomtatás során feleslegessé vált anyagokat végül kimossák.  

A környezeti hatás lehető legkisebbre csökkentése

A vízkezelés célja egyebek mellett a környezeti hatás-, mint például a vegyszerek használatának-, a környezetre ártalmas anyagoknak-, valamint a leengedett szennyvíz mennyiségének a minimálisra csökkentése.

A textilipar nagy mennyiségben fogyaszt vizet. A megfelelő vízkezelés éppen ezért fontos a végtermék, a folyamatok, a környezet és a gazdaságosság terén elérendő eredményesség érdekében.

További részletek

 

Linkek