Mosodák

A mosoda szíve a vízkezelő berendezés, amely döntő fontosságú a mosoda optimális működéséhez. Ha nem tiszta a víz – nem tiszta a ruha sem!

A vízkezelés célja

A mosodákban a vizkezelés többrétű feladatot is ellát, ezek mindegyikének a célja a sókiválások-, a működési zavarok- és a korrózió kialakulásának megelőzése. Emellett, cél még a tiszta- és száraz gőz biztosítása, valamint a vegyszerfogyasztás minimálisra csökkentése. Amennyiben a vizet nem kezelték megfelelően, akkor egyebek mellett, a mosógép és a kazán is gyorsabban fog elhasználódni.  

A víz alkalmazása a mosási folyamatban

Az aktuális mosási folyamatban a vizet jellemzően olyan mosószerekkel együtt használják, amelyek összetevői: felületaktív anyagok (tenzidek), komplex kötőanyagok, enzimek, fehérítőszerek és illatanyagok. A felületaktív anyagok (tenzidek) azok, amelyek a vízzel együtt feloldják és eltávolítják a piszkot. Azért, hogy a víz alkalmas legyen mosásra, el kell belőle távolítani a keménységét okozó anyagokat. A komplex kötőanyagok megkötik - egy bizonyos fokig - a vízben lévő kalciumot, de optimális megoldást a vízlágyító berendezés alkalmazása nyújt. A víz keménysége határozza meg azt, hogy mennyi komplex kötőanyagot, tehát mennyi mosószert kell adagolni. A kemény vízzel rendelkező körzetekben a tenzidek túladagolása fog bekövetkezni.

 Az ioncserélő alkalmazásának célja az, hogy az előállított lágyított víz:

  • lecsökkentse a mosószer-fogyasztást, ezáltal a lehető legkisebbre csökkentse a környezeti hatást;
  • megelőzze a fűtőfelületeken, a kalciumkicsapódás eredményeként létrejövő bevonatok képződését;
  • megelőzze a fűtőelemek meghibásodása miatti szolgáltatás leállást;
  • meghiúsítsa a kalciumszappanok kicsapódása útján létrejövő foszfátiszap kialakulását;
  • lecsökkentse a víz keménységét, amely megnehezíti a mosást;
A megfelelő vízkezelés hosszabb élettartamot biztosít a mosodában lévő gépeknek és kazánoknak.

További részletek

 

Linkek