Történetünk

Az 1930-as évek

Az EUROWATER vállalatot 1936-ban alapították, amikor három jütlandi tejfeldolgozó üzem vezetősége elhatározta egy közös vízkezelő vállalat létesítését ahelyett, hogy mindegyikük külön-külön hozott volna létre egyet.
Th. Nansen Scherfiget nevezték ki ügyvezető igazgatónak.

A vállalat komótosan kezdett egy Aarhus városában lévő apartmanban és olyan ügyfelekre összpontosított, mint például kisebb vízművek, mezőgazdasági üzemek és érmével működő mosodák. Az első évben a vállalat egy savtmentesítő anyag, a Magno kizárólagos terjesztője lett. Az anyag azóta is használatban van. Th. Nansen Scherfig ugyanakkor kifejlesztette a saját szűrő berendezését, az NS berendezést.

Az 1940-as évek

A második világháború kezdetén az EUROWATER Aarhus város egy másik részében lévő nagy házba költözött. A gépjármű-flotta csak egy szerviz autóból állt, amely egy régimódi gázgenerátoros Chevrolet volt. Ez az autó szállította a berendezéseket a vízművekhez egész Jütlandban. A háború után az üzleti tevékenység feltételei javultak, amelyet egy nagy dán újságban közzétett hirdetéssel ünnepeltek meg 1945 májusában. A hirdetés taglalja a vállalat vízelemzési szakértelmét és egy komplett vízkezelő berendezésnél nyújtott tanácsadói szolgáltatását.

Az 1960-as évek

1960-ban a 16 alkalmazott új telephelyre költözött. Új irodák, regeneráló létesítmény és egy összeszerelő műhely épült. Egy nagyméretű, 830 m2-es épület készült az ipari fejlesztésekhez. 1963-ban Th. Nansen Scherfig kapcsolatot létesített az amerikai Ohioban lévő Water Refining company, víztisztító vállalattal, amely meg akarta vetni a lábát az európai piacon. Az így létrejött EUROWATER export vállalatot fele-fele arányú amerikai-dán részvénytőke alkotta. Ez biztosította a vízlágyító berendezések automatizálásának lehetőségét. A vízlágyító berendezések automatizálása vezetett a Jütlandon túli terjeszkedéshez a mosodák növekvő száma miatt. Egy körzeti irodát nyitott a vállalat Sealand szigetén. Az EUROWATER megkezdte terjeszkedését* Németországban két képviselettel, Hamburgban és Mannheimben.

Az 1970-as évek

Az 1970-es évek elején kibontakozott olajválság miatt, a gazdasági folyamatok lelassultak. Az EUROWATER azonban megjelent egy automatikus sótalanító berendezéssel, amely különösen fontos volt az exportpiacokon. Az évtized közepén az EUROWATER felvásárolta a vállalatban levő amerikai részvényeket, így az exportvállalat ismét 100%-os dán tulajdonba került. Ugyanebben az időben Svédországban és Belgiumban nyíltak EUROWATER képviseletek.

Az 1980-as évek

Az 1980-as években az EUROWATER stabil pozíciót szerzett az exportpiacokon és termékeinek megközelítőleg 75%-a közvetlen, vagy közvetett exporton keresztül, Dánián kívül került értékesítésre. A berendezésmodulok nagyobbak lettek és teljesen elektronikus vezérlő egységgel lettek felszerelve. 1986-ban, a tízéves jubileum alkalmából egy újonnan kifejlesztett fordított ozmózis elvén működő berendezés került bemutatásra. 1988-ban a német gazdasági egység egy képviselettel bővült Augsburgban, és a svéd gazdasági egység is létrehozott egy másik képviseletet.

Az 1990-es évek

Az 1990-es évek volt a bővűlés évtizede. Az évtized kezdetén vállalat alakult a később felbomlott Csehszlovákiában. 1993-ban az EUROWATER vállalatot alapított a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is. 1992-ben alakult egy leányvállalat Ausztriában a következő évben pedig Lengyelországban. Később az EUROWATER 50%-os tulajdonrésszel termelési társulásra lépett egy gdanski vállalattal, valamint egy másik gazdasági egység is létesült Németországban. Az EUROWATER ugyanakkor 50%-os társtulajdonosa lett egy szűrőtartályokat előállító gyárnak, a Botax Eurotank ApS-nek. 1998-ban következett a Holland vállalat.

2000

A Botax Eurotank ApS 2000-ben a ma is használt Eurotank A/S nevet vette fel és átalakult korlátolt felelősségű társasággá, valamint 100%-ban a Silhorko-Eurowater A/S tulajdonává vált.

2003

2003-ig a Scherfig család volt a Silhorko-Eurowater A/S kizárólagos tulajdonosa. 2003-ban azonban a vállalat tulajdonjogát megosztották Erik Nansen Scherfig, Harry Viiala, Kurt Hufnagl, és Torben Buhl között. Erik Nansen Scherfig a Silhorko-Eurowater A/S egykori tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, míg Harry Viiala, a Finn HyXo Oy vállalat tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, amely az EUROWATER Finnországi kereskedője. A napi vállalatvezetést Kurt Hufnagl és Torben Buhl végzi. 2003-ban a nanoszűrő berendezések értékesítése kezdődött el.

2005

2005-ben folytatódott az exportpiac-bővítés, leányvállalatok alakultak Norvégiában és Franciaországban. Az EDI berendezést, csakúgy mint a nanoszűrő berendezést az exportpiac kedvező fogadtatásban részesítette.

2007

A vízkezelő berendezések értékesítése rekordmagasságot ért el 2007-ben. A vállalatcsoport összforgalma elérte a 38 millió eurót,amely csaknem 15%-kal haladta meg az előző évit. A pozitív fejlemények és tendenciák érvényesek mind az EUROWATER vállalatokra, mind pedig kereskedőinkre. Ezen siker nyomán vállalatunk bővítette gyártási kapacitását stillingi gyárában, amely egy olyan szükséges beruházás volt, melynek nyomán még mindig képesek voltunk megbízható és rövid szállítási határidőket ajánlani ügyfeleinknek. 2007 közepén alakult meg a Magyarországi leányvállalat. Az év végén az EUROWATER vállalat szerzete a minősítést, kazánvizes létesítményekhez szükséges vízkezelő berendezések Fehéroroszországba történő eladásához.

2008

A Silhorko-Eurowater A/S 240 embert foglakoztat, melynek fele Dániában a központunkban és gyártóüzemünkben, a másik fele pedig a sealandi képviseletünkön, valamint az Eurotank A/S gyárában van. Az alkalmazottak fennmaradó része az EUROWATER képviseleteken dolgoznak Európa szerte.

A technológiák, akárcsak az ügyfelek igényei változnak. A folyamatos termékfejlesztések részeként az EUROWATER vállalat beépített vezérlőpanellel és programozható logikai vezérlővel (PLC) ellátott flexibilis vezérlő rendszerek egyedi sorozatának bevezetésén dolgozik, a széles termékpalettánk támogatására.

2008-ban Kijevben, megalakult az Ukrán leányvállalatunk.

2011

75 év tapasztalat a vízkezelésben.

 

 

Linkek